EDR Holstebro
EDR Holstebro
Startside
Aktiviteter
Klubben
Packet
Projekter
Arkiv
Feedback
Link
APRS Hvad er nu det ?

APRS er for alvor kommet frem, i forbindelse med at Kenwood har udviklet en ny håndstation ( TH-D7E ), den har indbygget APRS system. Det var ikke umiddelbart derfor at jeg købte den. Jeg læste om den i OZ, hvori der bl.a. stod at den havde indbygget TNC modem til både 1200 og 9600 bd. Eftersom jeg en måned senere var forbi Fyrskibet i Ebeltoft, kom jeg til at kende to mennesker fra Fyn, der egentlig har startet APRS i Danmark. De viste mig nogle af faciliteterne, og det var med til at jeg købte den.
TH-D7E'en er en Dualbander med 2m og 70cm. Den kan køre packet ved hjælp af et kabel, der forbinder håndstationen til en PC. Der skal således ikke et modem imellem, da det er indbygget i Håndstationen. APRS kan køres direkte fra håndstationen uden PC tilsluttet.

APRS ( Automatisk Packet/Positions Rapporting System ) er forholdsvist nyt. Det har kun været brugt nogle år, med meget spredt aktivitet. Da det næsten er helt nyt i amatørkredse, er der heller ikke kommet så meget aktivitet i Danmark endnu. Jeg ved at på Fyn bliver der gjort rigtig meget i det.
Det startede med, at der var en på Fyn, som skulle have den nye Kenwood. APRS interesserede ham egentlig ikke, for han vidste jo ikke hvad det var for noget. Han fik så lokket en mere med, og de kunne nu sammen sidde og skrive sammen via digipeatere. Dersom tiden gik, var der flere af packetfolkene, som blev interesseret i det nye system. De kunne jo nemt se at der foregik noget på packet som der ikke plejede at gøre.
Alt hvad der bliver sendt på APRS bliver sendt som UI-Frames. Det betyder, at det sendes uden at man er connect til en BBS eller node. Ganske vist er det ikke så udbredt i Danmark, men hvis vi tager et lille kik over til USA, kan vi se at aktiviteten er meget mere udbredt der.

Hvad kræver det for at man kan køre APRS ?
Man behøver absolut ikke at fare ud og købe en håndstation, fordi at man vil til at køre APRS. Det eneste der kræves er, at man har en TNC og en PC med dertil hørende programmer. Et af de mest kendte programmer til Windows kaldes WinAPRS. Det er et virkeligt godt program. I Programmet består baggrunden af et kort, det kan enten være et verdenskort eller et Danmarkskort. Der findes også mere lokale kort. Når der så modtages et beacon på APRS, bliver der placeret et ikon på den pågældende position, som vedkommende befinder sig på. Ikonet kan bl.a. bestå af et hus med en antenne, hvis man sender hjemmefra. Det kan også være en bil, hvis man er mobil. Der findes masser af andre iconer. Udfra placeringen af ikonet kan man så se, hvor langt der er til den pågældende person. Hvis han f.eks. er mobil og har en TH-D7E med tilsluttet en GPS, så kan man også se at bilen flytter sig. Man kan rent faktisk se hvor hurtigt folk kører. Nøjagtigheden skulle være helt ned til 12m. Hvis man ønsker at sende en besked, kan det også sagtens lade sig gøre. Beskeden bliver så digipeatet videre af digipeatere. Man skal således ikke nødvendigvis kunne nå personen direkte, alt hvad han sender og alt, der bliver sendt til ham, bliver digipeatet videre. Nu er der nok nogen, der sidder og tænker. Det er da fint nok med digipeating, men jeg kender altså ikke digipeaterene, som passer til lige præcis den rute jeg ønsker at sende til. Jamen det skal du heller ikke. Digicall'et er nemlig sat til RELAY eller WIDE. Det vil sige, at du kan f.eks. sætte din rute til RELAY, RELAY, WIDE. Det betyder, at data'erne først bliver digipeatet i en RELAY og derefter videre i en RELAY for til sidst at ende med en WIDE. Du skal altså ikke huske på nogle call's på digipeatere. Det er dog kun hvis de forskellige digipeatere er sat op til dette. Forskellen på en RELAY og en WIDE er afstanden de dækker. En RELAY dækker typisk kun et område på 10-20 km, hvor i mod en WIDE typisk dækker et område på 70-80 km. Den direkte forskel ligger i afstanden på dæknings området.
Udover almindelige stationer er der også vejrstationer på. Der kan man så udlæse vindhastighed, temp osv. på de pågældende steder. Der kan også være TCP/IP stationer sat op. Det betyder at APRS-nettet også er tilsluttet Internettet. Det kan også lade sig gøre ved hjælp WinAPRS, at koble op til APRS-nettet via internettet.

Hvad skal APRS så bruges til ?
Som navnet antyder, er det jo noget med rapportering af en position. Det kan f.eks. bruges til at dirigere folk i bil eller til at bestemme ens retning. Du kan også hele tiden følge med i, om ham, du skal have fat i, overhovedet er på. Derudover kan du se hvor han befinder sig. Hvis vi forstillede os at APRS-nettet var lige så stort som nettet at BBS'er og noder i Danmark, skulle man jo ikke tage hensyn til om man nu kunne række en digipeater. Man kan altså tage sin håndstation med over alt, og så stadig kunne skrive med dem man plejer. Der er også en slags garanti for, at man ved, om modtageren også har modtaget beskeden. Hver gang man sender en besked får man /ACK på, at modtagen har modtaget den. Man kan selvfølgelig være uheldig, at man står med en håndstation, hvor man kan lytte digipeateren, men ikke sende til den igen. Derfor kan det godt lade sig gøre, at modtage en besked, hvor afsenderen ikke får et /ACK tilbage.

Egne erfaringer !
Jeg bor (uheldigvis) der, hvor der ikke lige er så meget liv på APRS endnu, så jeg har ikke de helt store erfaringer med APRS. Jeg kan dog fortælle om lidt fra min ferie på Sjælland. Jeg boede i et sommerhus ved Korsør. Jeg havde selvfølgelig taget med nye håndstation med. Efter et par forsøg kom jeg da også til at skrive med dem, jeg kender på Fyn. Jeg boede heldigvis tæt på en digipeater, så der var ingen problemer med at få data'erne digipeatet. Det tog ca. 1-2 sek. fra jeg sendte en besked, til at jeg fik /ACK på, at den var modtaget. Så man kan ikke sige, at det går langsomt. Jeg havde dog ikke PC'er med, så jeg kunne ikke se de andre på et kort. Jeg kunne kun se dem i beacon listen på håndstationen. Der kan man se en tekst, som man selv bestemmer, med deres position, afstand, ikon, retning, og man kan tilføje sendeeffekt og antenne højde.

Dette kunne være en beacon tekst:
=DDMM.hhN/DDMM.hhW#PHG3000/Test APRS

Det kan ikke umiddelbart læses, men der er altså gemt både positionen, stations ikonet, effekt og egentekst.

Hvis man skal sammenligne APRS med noget i hverdagen, kan man se at TAXA'er bl.a. bruger det. Med hensyn til beskeder, kan dette sammenlignes med SMS beskeder til mobiltelefoner. Der er altså masser af muligheder inden for systemet. Det skal også lige nævnes at hele APRS systemet er baseret på 1200 bd.
Hvis der er nogle, der har spørgsmål med hensyn til APRS eller til håndstationen, er de meget velkommen til at spørge mig. Jeg håber at der er flere, der vil være med til at eksperimentere med det. Jeg tror virkelig at det er en af måderne, til at fange de unge mennesker. Det synes jeg, at jeg kan tillade mig til at skrive, da jeg selv er 17år gammel.
Det kan være at det lyder lidt forvirrende, men det er virkeligt spændende, når man først er kommet i gang med det. Husk ! Jo flere der er med, jo sjovere bliver det.

Skrevet af OZ3AFT, Michael Brejner
oz3aft@qsl.net

Hosted by: Mira Internet