JOTA rapport fra OZ6DDS/J 19. - 20. Oktober 1996
Index over artikler

JOTA startede i år i slutningen af efterårsferien. Det startede med fremmøde kl. 1000 fredag, hvor vi fulde af energi, og med næsten ingen søvn i øjnene, begyndte at stille antennerne op.

To sekunder efter alle var kommet fik vi konstateret 2 problemer:

1. Flagstangen var for kort i forhold til antennetårnene (problem nr. 2). Løsningen blev, at Kris skaffede 2 * 3,6 m bambusstænger, som vi bankede i toppen af flagstangen. Vi benyttede også lejligheden til at få malet flagstangen lidt. Resultatet blev, at vi fik antennen op i ca. 15 meters højde.

2. De gamle antennetårne var faldefærdige. Løsningen blev, at vi satte en støtterafte på hvert tårn, og håbede at det ikke ville blæse for meget. Resultatet blev, at tårnene ikke skvattede sammen (pyha).

Efter disse problemer var blevet løst på spejdermanér, hejste vi 2 meter masten op i fuld højde, hvilket, i forhold til sidste år, gik smertefrit.

Til sidst fik vi trukket antennekablerne ind gennemloftet og ned til radioerne, hvilket betød at vi ikke sad og frøs.

Da alt dette var færdigt var vi meget forundrede. Så meget arbejde, og så inden det blev mørkt!!!! (Rekord).

Vi havde sat nogle mål med dette års JOTA. Vi skulle på rævejagt, skrive på packet, snakke i radio og prøve SSTV og internettet.

SSTV vil sige, at man, via en computer (Henriks), sender et billede over radio. Nærmest ligesom fjernsyn, dog bare et enkelt billede.

Kris havde bakset et modem sammen hjemmefra, og vi var alle meget spændte på, om det virkede.

Internetsdelen tog Henrik og H.C. sig af. Henrik havde en internet udgang, og dermed en e-mail adresse. Vi fik lavet en home page på både dansk og engelsk, som stadig kan ses på: http://home4.inet.tele.dk/helm hvis nogle skulle være interesserede.

Fredag aften fik vi kørt de første kontakter til udlandet, og kunne med tilfredshed lægge os til at sove ved ettiden.

Lørdag morgen. Vi var friske (så'n da) fra starten, og fik hurtigt slugt morgenmaden. Henrik havde taget sin kammerat Jesper med, og det var første gang han var med i noget spejderarrangement. Han var dog meget interesseret i spejdertingene, og ville gerne være med næste år.

Klokken 10 kom åbningstalen over fra OZ4JAM, hvor en dame fra Børnenes stemme talte om børns kår i Danmark.

Efter åbningstalen gik vi i gang med at køre nogle kontakter i både ind- og udland, og fik snakket med bl.a. spejderkommunikationscenteret i England. Der kom også flere radioamatører, som hjalp os med at kalde op.

Udover at snakke i radio kom vi også lidt ind på internettet. Vi havde "lånt" Kris' mobiltelefon, så det blev ikke til den helt store surf. Dog fik vi skrevet en masse e-mails, og fik nogle igen, bl.a. en fra Strassbourg i Frankrig.

Vi skulle også have gjort noget ved det SSTV. Som jeg nævnte tidligere, havde Kris lavet et modem til formålet.

Da ingen af os nogen sinde havde prøvet sådan noget, blev det til en masse gætterier, lodden etc. Til sidst ringede vi til en ekspert, som forklarede os hvordan man skulle gøre. Endelig kom vi i gang.


Vores første SSTV-billede

Der blev en vild jubel, som kun overgås af jublen der var ved EM i 1992. Vi kunne næsten ikke få øjnene fra billedet, som vi havde fået fra Thorkild OZ4IP. Det blev til andre gode billeder fra radioen, og vi fik næsten ikke snakket på HF'en den eftermiddag.

Udover SSTV skulle vi også på rævejagt. Rævejagt er en slags skattejagt. Man har en modtager, og skal finde en sender, som ligger et eller andet sted i terrænet. Denne sender udsender nogle lyde en gang imellem, og man kan så pejle sig ind på senderen. Der var en "prøvejagt" om eftermiddagen, sådan så vi kunne træne til aftenens jagt. Inden den store jagt gik i gang, skulle vi først have noget at spise. Dikte's mor Hanne kom med kartoffelmos og gryderet, og dét mættede (tak for mad!).

Nu kom så aftenens hovedpunkt. Der var kommet flere spejdere til, så det var endnu mere sjovt at være med i jagten.

Vi delte os ind i hold på 2 - 3 stykker, og så var det bare at lede. Det blev til en af de større succeser vi har haft til JOTA. Folk var ellevilde med det, og nogle var ude to gange. Der skal her gives en stor tak til Allan, som arrangerede løbet!

Så var der ellers dømt radioaktivitet! Selvom vi kun var tre tilbage, blev der kørt mange gode kontakter, og der blevet snakket meget spejder.

Klokken 0530 var vi lidt (læs meget) trætte. Vi lagde os til at sove, og vågne hele to timer efter ved lyden af Kris' larmende vækkeur.

Søndag morgen kørte vi nogle flere kontakter over HF'en, og modtog flere billeder på SSTV.

Da vi var temmelig trætte, blev det dog ikke til så meget, og vi begyndte ligeså stille at pakke grejet ned.

Efter en grundig rengøring af rummene, fik vi det sidste fjernet, og ved 18 tiden var vi færdige og sagde farvel for denne gang.

Konklusion på JOTA 1996

Selvom der var en noget ringe deltagelse i år, havde vi alligevel en god JOTA. Vi fik afprøvet en masse nye ting, og fik som hovedmålet snakket med en masse spejdere i både ind- og udland.

Vi fik snakket med nogle af de lokale jotastationer om at lave et modem til SSTV. På den måde vil vi kunne sende billeder af hinanden, sådan så man kan se hvem man taler med i den anden ende.

Vi vil traditionen tro have rævejagt næste år.

Vi regner også med, at have nogle nye radioamatører med næste år (Henrik og H.C.), som lige nu går på kursus.

På gensnak næste år til JOTA 1997

Mange hilsener

Spejderne ved OZ6DDS/J

Vi vil meget gerne takke følgende mennesker. Uden deres hjælp var JOTA 1996 ikke blevet til meget: Kris (OZ7AGB), Allan (OZ1FSM), Jørgen (OZ4ABH), E.D.R. i Holstebro (OZ9HBO) samt de øvrige hjælpere.

WEB496-6DDS